"איגוד ערים לאיכות הסביבה יהודה" בודק את נושא הקרינה בהליכי התכנון והבנייה. הבדיקה מבוצעת בתב"עות, בתוכניות מפורטות ובהיתרי הבנייה.
האיגוד מבצע  בדיקות קרינה של גז הראדון ובדיקות  קרינה נוספות  בתחום תדרי הרדיו (RF) ובתחום התדרים הנמוכים מאוד של רשת החשמל (ELF). האיגוד הוא מנחה מקצועי של הרשויות בנושאי הקרינה ובהטמעת פתרונות לנושאים אלו בתכנון ובביצוע או כפתרונות מיגון למדידות שבהן נמצאו ערכים גבוהים.
הקרינה מתייחסת להעברת אנרגיה באמצעות גלים או חלקיקים. הקרינה יכולה להתבטא בדרכים רבות, למשל בקרינה אלקטרומגנטית (כמו קרני רנטגן, קרני גמא ואור אולטרה־סגול) ובקרינת חלקיקים (כמו חלקיקי אלפא וחלקיקי בטא). הקרינה יכולה להיות מייננת או בלתי מייננת, על פי רמת האנרגיה שלה. לקרינה יכולות להיות השפעות שונות על בריאות האדם והסביבה, הנובעות מסוג הקרינה, מהמינון וממשך החשיפה.

קרינה בלתי מייננת

קרינה בלתי מייננת מתייחסת לקרינה אלקטרומגנטית, שאין לה מספיק אנרגיה כדי להסיר אלקטרונים מאטומים או ממולקולות שדרכם היא עוברת, כך שהיא אינה גורמת ליינון (יינון מתייחס לתהליך שבו אטום או מולקולה צוברים או מאבדים אלקטרונים, ועקב כך נטענים במטען חשמלי ונקראים בשם יונים). דוגמאות לקרינה בלתי מייננת הן גלי רדיו, גלי מיקרוגל, קרינת אינפרה־ אדום, אור נראה וקרינה אולטרה־ סגולה (באורכי גל נמוכים יותר). אף שלקרינה זו סיכון נמוך יותר לגרום לשינויים ישירים בתאים החיים לעומת הקרינה המייננת, עדיין יכולות להיות לקרינה הבלתי מייננת השפעות שליליות על בריאות האדם, והיא עלולה לפגוע בעקיפין בתאים חיים. ההשפעות שיכולות להיות לקרינה הבלתי מייננת על בריאות האדם והסביבה הן תחום מחקר פעיל בימים אלו.

קרינה מייננת

קרינה מייננת היא סוג של קרינה, שיש לה מספיק אנרגיה כדי להסיר אלקטרונים מאטומים או ממולקולות (מה שגורם ליינון של החומר), ועקב כך להיווצרותם של יונים. כשהקרינה המייננת מועברת דרך חומר, היא מאבדת מעוצמתה. דוגמאות לקרינה מייננת הן קרני רנטגן, קרני גמא וסוגים מסוימים של קרינת חלקיקים, כמו חלקיקי אלפא ובטא. קרינה מייננת מזיקה לאורגניזמים החיים מכיוון שהיא עלולה לפגוע בתאים, לגרום למוטציות ולהשפעות בריאותיות שונות, כמו סרטן והפרעות גנטיות. השפעות הקרינה המייננת על בריאות האדם תלויות בגורמים שונים, כמו סוג הקרינה, המינון ומשך החשיפה.

למידע מקיף אודות גז ראדון לחצו כאן>>

קבוצת התדרים הגבוהים

קבוצת התדרים הגבוהים מתייחסת לטווח שיש לקרינה האלקטרומגנטית על התדרים הגבוהים ואורכי הגל הקצרים. קבוצה זו מוגדרת כקרינה מייננת, כשקו הגבול התחתון שלה עובר בטווח האור האולטרה־ סגול. קבוצה זו כוללת את קרני הרנטגן, קרני הגמא והקרינה האולטרה־ סגולה (UV) עם אורכי הגל הקצרים יותר (תדרים גבוהים יותר) מאשר אור נראה. קרינה בתדר גבוה היא בדרך כלל אנרגטית יותר ועלולה לגרום ליינון ולנזק לתאים חיים מקרינה בתדר נמוך יותר, כמו גלי רדיו או גלי מיקרו. במקרה זה, המונח יינון מתייחס ליכולת של הקרינה האלקטרומגנטית להסיר אלקטרון אחד או יותר מהאטומים או מהמולקולות. לאחר היינון, האטום נהפך ליון עם מטען חשמלי חיובי. יש לצמצם את החשיפה לקרינה בתדירות גבוהה ולפקח על כך בקפידה.

מידע באשר לקרינת I.R, X-ray, Gamma, U.V

ישנן מקורות שונים לקרינה, כמו קרינת אינפרה־ אדום(I.R) , קרני רנטגן, קרני גמא, קרינה אולטרה־ סגולה ,(U.V) קרינה קוסמית, קרינת שמש וקרינה יבשתית. מקורות קרינה יבשתיים הן יסודות המופיעים באופן טבעי, כמו אשלגן, אורניום, תוריום ורדיום. מקורות קרינה מלאכותיים הן הליכים רפואיים, כמו צילומי רנטגן אבחנתיים, רפואה גרעינית והקרנות. מקורות אלה יכולים לפלוט קרינה מייננת או בלתי מייננת, שלה יכולות להיות השפעות שונות על בריאות האדם והסביבה. חשוב להבין את הסיכונים הכרוכים בחשיפה למקורות קרינה שונים ולנקוט אמצעי זהירות מתאימים.

קרינת רדיו

קרינת רדיו, הידועה גם בשם קרינת RF, היא סוג של קרינה אלקטרומגנטית בלתי מייננת עם תדרים הנעים בין כ-3 קילו הרץ ל-300 גיגה הרץ (בין 0.005 מטר ל-30,000 מטר). משתמשים בקרינת רדיו ביישומים שונים, כמו תקשורת, שידור ומכ"ם. קרינה כזו גם נפלטת ממכשירים אלקטרוניים, כמו טלפונים סלולריים, נתבי Wi-Fi ותנורי מיקרוגל. לחשיפה לקרינת רדיו עלולה להיות השפעות בריאותיות במיוחד כשקרינה זו נפלטת ברמות גבוהות או לתקופות ממושכות. השפעות אלו ידועות בשם אפקטים תרמיים. עם זאת, העדויות עדיין אינן חד ־משמעיות, ויש צורך במחקר נוסף כדי להבין את כל ההשפעות הבריאותיות שעלולות להיות לקרינת רדיו.

קרינה בתחום תדר רשת החשמל

קרינה בטווח התדרים של רשת החשמל מתייחסת לקרינה אלקטרומגנטית הנפלטת ממתקני חשמל הפועלים בתדרים שבהם משמשים בדרך כלל ברשת זו, בין 50 ל-60 הרץ (כמו קווי מתח, שנאים ומתקני מיתוג והמרה). זוהי קרינה שאינה מייננת, שהאנרגיה שבה נמוכה. לחשיפה לקרינה בטווח התדרים של רשת החשמל עלולה להיות השפעות בריאותיות, במיוחד כשזו נפלטת ברמות גבוהות או לתקופות ממושכות. כדי למזער את החשיפה לקרינה בטווח התדרים של רשת החשמל, מומלץ לשמור על מרחק בטוח ממתקני חשמל ולפעול לפי ההנחיות ותקנות הבטיחות להתקנה ולתפעול מתקנים אלו.
בישראל, מרחקי ההפרדה בין מתקני חשמל אלו לשימושי קרקע רגישים – מגורים ומוסדות חינוך, תלויים בגורמים שונים, כמו סוג המתקן, הזרם החשמלי העובר בו, גובה שימושי הקרקע לעומת החוטים וסידורם. מתקינים של מתקני החשמל צריכים לשמור מרחק מסוים בין המתקן לקו הבניין, וזאת כדי שלא יתחשמלו. כמו כן, עליהם לתכנן את המתקן כך שייצור סביבו את השדה המגנטי הנמוך ביותר שהטכנולוגיה הקיימת מאפשרת ובעלות סבירה. חשוב להביא בחשבון את הגורמים הללו כדי להבטיח שהחשיפה לקרינה בטווח התדרים של רשת החשמל תמוזער, וכך גם ישמרו על בריאות ובטיחות הציבור.

רשימת בעלי היתר לבדיקות קרינה בלתי מייננת

קישור לאתר המשרד להגנת הסביבה בנושא קרינה

קישור לאתר משרד הבריאות בנושא קרינה

קישור לאתר משרד הבריאות בנושא חומרים רדיואקטיביים הנבדקים במי שתייה

קישור לאתר משרד הבריאות בנושא קרינה בדימות רפואי

קישור למכון האמריקאי לחקר הסרטן בנושא סלולארי

קישור למנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) בנושא פלאפונים סלולאריים

קישור לאתר המרכז האמריקני לבקרת מחלות (CDC) בנושא פלאפונים סלולאריים